FRA BUZZWORD TIL HANDLING, DER GØR EN FORSKEL

Ideen bag GRÜNBAG er at bruge materialer til vores tasker, der ellers vill være blevet smidt ud. Uanset om det er overskudsmateriale fra produktionen af lastbilpresenning, kasserede redningsflåder, brugte sejl eller sikkerhedsseler, så ser vi potentialet i de materialer, som andre bare kasserer. Det mindset er en grundbestandel af vores virksomheds DNA og det er med den grundholdning, at vi designer vores tasker. 

Vi vil gerne tage dig med på en rejse gennem den "zero waste"-ambition, der står vores hjerte nært. 

HVAD DÆKKER KONCEPTET “ZERO WASTE” OVER?

Zero Waste International Alliance definerer "zero waste business" som: “Zero Waste betyder at designe og styre produkter og processer for systematisk at undgå og eliminere mængden af og toksiciteten af ​​affald og materialer, bevare og genvinde alle ressourcer og ikke forbrænde eller begrave dem. Implementering af Zero Waste eliminerer alle udledninger til jord, vand eller luft, der er en trussel mod planeten og mennesker, dyr og planters sundhed”.

Med andre ord, i en verden, hvor forbruget stiger, og ressourcerne er knappe og begrænsede, leder vi efter mere cirkulære produktionsmetoder, hvor kasserede materialer bliver forvandlet til ressourcer. Og hvad skal der til for at komme derhen? Først og fremmest en ændring i perspektiv, vaner og tankegang. 

Samarbejdspartnere - Tænk lokalt

Som en zero waste virksomhed kigger du ikke kun indad, du kigger ud over din egen næse. Og nej, du behøver ikke følge efter regnbuen om på den anden side af jorden – tænk lokalt! Faktisk kan der være noget at hente hos nabovirksomheden. Naboen til vores kontor og systue i Århus modtager for eksempel ofte leveringer i store kasser, som ikke tjener andet formål for dem, og derfor blot bliver sendt på genbrugspladsen. Vi lagde mærke til stakkene af solide kasser, der blot ventede på at blive hentet. Nu genbruger vi dem til større leveringer til vores forhandlere.

Samarbejdspartnere – Vær kreativ

Vi bruger hovedsageligt restmaterialer til at producere vores bæredygtige tasker, men vi har også selv rester fra vores produktion. For eksempel bruger vi flere kasserede produkter fra Viking Life-Saving Equipment, såsom deres redningsflåder. Deres gamle termodragter, der oprindeligt er blev brugt i deres beskyttelsesdragter på det åbne hav, får et nyt liv som beskyttelse af en anden art – i form af polstring i vores computersleeves og computerlommer i vores rygsække. Skønt vi klipper så effektivt som muligt, er der små tjavser af dette bløde materiale, som vi ikke kan bruge. De finder et ”tredje” formål, da vi donerer dem til en produktionsskole i Silkeborg. Her lærer elever blandt andet design- og sykompetencer, og de producerer for eksempel puffer, der skal fyldes med stof. Ja, du har regnet det ud – de bruger vores bløde rester.

Affaldssortering

Affaldssortering er en selvfølge for os. Det gælder både vores husholdningsaffald i form af plastik, pap, metal og vores små rester fra produktionen på systuen. Vores små julehjerter, som vi lancerede som specialudgave julen 2019, blev lavet af rester fra vores produktion og håndlavet i tråd med vores zero waste tankesæt.

Del ideer og inspiration

Ja, zero waste business er et tankesæt, men det foregår ikke i tankerne alene. Det handler også om at tale om det, udveksle ideer, inspirere andre og skabe nye partnerskaber. Faktisk handler det ofte om at skifte perspektiv og åbne øjnene. Hånden på hjertet så har “affald” har ikke den bedste signalværdi. Men bare fordi et materiale ikke har noget formål for en virksomhed, betyder det ikke, at det ikke kan tjene et andet formål for en anden. Udfordringen er at bringe virksomhederne sammen. Tro os, affald er faktisk ret cool. Bliv ved med at tale om det og dele jeres ideer. 

Produktion efter efterspørgsel

Masse- og overproduktion er et væsentligt element i nutidens økonomi. Vores tilgang til produktion er at tilstræbe, at vi altid har en lille lagerbeholdning af vores modeller på vores hylder, frem for at producere i store mængder. Denne tilgang har vi, fordi vi ønsker at tilpasse os kundernes efterspørgsel, og for at undgå at producere noget, som vi ikke får solgt. Nogle af vores rygsække, som for eksempel helt nye modeller eller tasker fremstillet af ubrugte sejl, er baseret på produktion efter efterspørgsel. Det betyder, at tasken kun klippes og syes, når ordren er placeret. Materialer som brugte, hvide sejl er specielle, da de er meget forskelligartede. Tykkelsen og detaljerne på sejlet (syninger og afmærkninger) varierer meget. For hvert produkt er vi derfor nødt til at vurdere sejlene og finde de rigtige dele, der kan bruges. Det betyder, at hver enkelt taske bliver unik med et smukt mønster og i en kvalitet, der kan holde i årevis. 

OPSUMMERING

Zero waste handler om at undgå og eliminere mængden af affald, at finde nye formål til de materialer, der ellers ville blive smidt ud. Det arbejder vi målrettet med både i vores anskaffelse af materialer til vores produkter og i forhold til de rester, der bliver tilovers fra vores egen produktion. Det lykkes ikke 100 % i alle tilfælde endnu, men vi mener, at zero waste, snarere end at være en stiv model, er et tankesæt og ambition. Vores tanker omkring zero waste er det brændstof, der gør os innovative, og vi leder konstant efter nye materialer, partnere og måder at optimere på.

Vi håber, at du nød dette indblik bag GRÜNBAG kulissen, og måske har du fået lidt inspiration til et nyt perspektiv på affald, genbrug og genanvendelse. Læs mere om vores materialer her.

Har du zero waste ideer, som du vil dele med os, så send os endelig en kommentar herunder.